Iva Radoš: Što nakon sportske karijere?

Allianz je uz globalno olimpijsko i paraolimpijsko partnerstvo izrazio predanost ispunjavanju nada, izazova i potreba sportaša, bilo rješenjima i uslugama osiguranja, mentorstvom ili prilikama za karijeru. Jednu takvu priliku dobila je i Iva Radoš, taekwandoašica i članica Hrvatskog olimpijskog odbora, do koje je došao jedan Allianzov natječaj za posao i na nagovor okoline odlučila se prijaviti upravo na njega.

Nakon 18 godina u sportu i uspjesima u taekwandou koje je ostvarila te medaljama koje je osvojila na svjetskim i europskim natjecanjima došlo je vrijeme za razmišljanje o temi koja prije ili kasnije čeka svakoga sportaša – što nakon sportske karijere?

1.       Što te najviše potaklo da kreneš razmišljati o poslovnoj karijeri i prijaviš se na Allianzov natječaj za posao?

Nakon treće ozljede koljena i moguće treće operacije istog, shvatila sam da je vrijeme da počnem gledati u drugome smjeru. Znala sam da sam puno toga napravila u sportu, da nemam za čime žaliti i da samo mogu biti sretna i zahvalna što sam imala priliku biti u taekwondou toliko dugo.

U Olimpijskom odboru imamo kolegicu koja nam redovito šalje određene natječaje za posao i tako je do mene došao Allianzov. Na prvu sam bila skeptična jer nisam imala radnog iskustva, ali malo sam se raspitala o Allianzu i shvatila da to može biti jedno jako lijepo novo poglavlje za mene.

2.       Nakon dobivenog posla, koliko je teško bilo prilagoditi se promjeni svakodnevnice i balansu između treninga i posla?

U početku mi je trebalo vremena da se naviknem. Kao sportašici, cijeli se moj dan vrti oko treninga i sve prilagođavam treningu. Sada je posao preuzeo to mjesto pa sam morala stvari malo drukčije posložiti, ali uspjela sam i sad sve stižem odraditi. Također imam najbolje kolege i šefa koji su mi velika podrška i uvijek su tu kada trebam pomoć.

3.       Na koji ti je način sport pomogao u tome da se snađeš u poslovnom svijetu?

Kao sportašica, naučena sam da mi ništa neće doći bez truda, rada i odricanja. Također sport me naučio disciplini tako da mi nije bio problem rano ustajanje ili kasno ostajanje na poslu jer sam to sve već prošla samo u malo drukčijoj ulozi.

4.       Allianz je lokalni partner Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Kao sportašica, kako gledaš na to partnerstvo?

Smatram da je ovo jedna prekrasna suradnja koja će potrajati dugo. Svakom sportašu lakše je kada zna da jednoga dana kada odluči otići iz sporta može svoje prve poslovne korake odraditi u tvrtki kao što je Allianz. Ja sam jako zahvalna što sam dobila tu priliku i veselim se godinama koje su ispred mene.

5.       U kojoj je fazi sada tvoja sportska karijera?

Ovo je moja posljednja godina kao vrhunskoj sportašici, ali naravno da ću uvijek ostati u sportu i navijati s tribina. 

6.       Koje savjete možeš dati sportašima koji traže poslovnu nakon sportske karijere, ali ujedno i mladima koji tek trebaju steći radno iskustvo?

Vjerujte u sebe. Ni meni nije bilo lako krenuti znajući da nemam nikakvog radnog iskustva, a danas je jako teško naći posao bez istoga, ali bila sam spremna raditi i naučiti. Uvijek će biti dobrih i loših dana, a svaki od njih uzmite kao lekciju i motivaciju. Samo pozitivno i uvijek naprijed!