Kako je pronađen nestali zrakoplov?

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja često imaju akcije kojih se ne bi posramili ni veliki holivudski hitovi. Za razliku od filma i svijeta zabave, ovakvim se scenarijima nitko ne veseli, a po završetku akcija zna biti i suza i smijeha, ali i besanih noći, jer život nije film.

Ovim nesebičnim volonterima, koji u slučaju nužde ostavljaju sve što u tom trenutku rade i hitaju u pomoć unesrećenima, Allianz već dugi niz godina pomaže na razne načine. Poklonili smo im dronove za slučajeve potrage, čamac za spašavanje, pomogli oko obuke potražnih pasa, a suradnja se nastavlja i dalje. U jednoj od većih akcija ove godine za koju ste vjerojatno čuli, uz pripadnike HGSS-a, važnu su ulogu imali baš potražni psi i dronovi. Radi se o potrazi za sportskim zrakoplovom Cessna nestalim na području između Rakovice i Slunja krajem svibnja.

Odmah po dojavi na teren su pristigli članovi HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a ubrzo su im se pridružili i potražni psi iz K9 timova koji su u trenutku nesreće vježbali za licenciju na Sljemenu. Do večeri je u potražnoj akciji sudjelovalo više od 80 članova HGSS-a iz devet stanica, uključujući sedam potražnih timova sa psima. Cijelu je noć trajala potražna akcija, a do jutra su se potrazi priključila 222 člana HGSS-a iz svih stanica Hrvatske.

Uz nepristupačan teren, potragu su otežavali vremenski uvjeti i niska naoblaka, zbog čega je bila smanjena operativnost dronova. Smirivanjem vremena, drugo je jutro HGSS-ova ekipa uz pomoć drona uspjela locirati dijelove repa, krila i kabine zrakoplova koji je nestao s radara dan ranije.

Nakon toga su na mjesto pada letjelice upućene zemaljske snage HGSS-a i pripadnici policije koji su osigurali mjesto nesreće. Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici iz aviona poginuli.

U i ovakvim trenutcima, uz sućut obiteljima stradalih, HGSS ne odustaje u svojoj misiji uz jasnu poruku: „Tu smo za vas 24 sata dnevno, 365 dana u godini.“ A Allianz je uz HGSS!