Računi liječenja u inozemstvu mogu postati "astronomski"

Prilikom planiranja putovanja u inozemstvo troškovi igraju veliku ulogu. Prijevoz, smještaj, hrana, shopping, suveniri, turističke atrakcije... Malo tko razmišlja o nepredvidivim troškovima koji nas mogu zadesiti putem, kao što su troškovi zdravstvene zaštite. OK, zubobolja, upala slijepog crijeva ili nezgodni prijelom mogu nam se dogoditi i kod kuće. Zašto onda razbijati glavu onim što ne možemo predvidjeti? Naravno, razloga za paniku nema, ali moramo imati na umu da troškovi liječenja u pojedinim državama mogu ozbiljno opteretiti naš budžet. 

Slučaj nešeg osiguranika koji je ozlijedio križni ligament na skijanju u Austriji govori tome u prilog. Izvlačenje od strane spasilačke službe na skijalištu, prijevoz ambulantnim vozilom do najbliže klinike, operacija koljena te povratak u Hrvatsku ambulantnim vozilom, ukupno bi našeg skijaša rekreativca stajali 15.420 eura. Ali on je imao Allianz policu putnog osiguranja koja je to sve pokrila.

Drugi slučaj dogodio se u Italiji gdje je skijaša sa staze u bolnicu vozio helikopter, a tamo je zadržan 6 dana na liječenju slomljenih rebara, probušene plućne maramice, hematoma na glavi te dva slomljena kralješka. Allianz je podmirio taj trošak, zajedno s prijevozom u Hrvatsku ambulantnim vozilom uz pratnju medicinskog osoblja, u ukupnom iznosu 11.192 eura.

Ili kada su planinara na trekkingu u Nepalu zbog visinske bolesti evakuirali helikopterom s nadmorske visine od 4.200 metara. S liječenjem u lokalnoj bolnici taj trošak  narastao je na 7.042 američka dolara. 

Ovoga puta nećemo navoditi primjere iz SAD-a u koje ne preporučujemo putovanje bez putnog osiguranja s osiguranom svotom od 100.000 eura, zbog izrazito visokih cijena zdravstvene zaštite.

Putno osiguranje čuva tvoj budžet na putovanjima, kako bi uspomene ipak bile ugodnije od računa za liječničke naknade.