Dugačka vožnja automobilom: na što trebam pripaziti?

Odlazak automobilom na godišnji odmor ima mnoge prednosti: više mjesta za prtljagu, mobilnost na lokaciji, vremenska neovisnost itd. Međutim, postoji i velik nedostatak – trajanje putovanja do odredišta. Najčešće putovanje automobilom do odredišta godišnjeg odmora traje dugo. To može biti izazov i za tijelo i za dušu. I to ne samo za vozača, nego i za sve putnike. Upravo je zato planiranje tako dugačke vožnje automobilom jednako važno kao i samo putovanje. Otkrit ćemo vam na što trebate obratiti pozornost kao i kako putovanje učiniti što sigurnijim i udobnijim kako biste do cilja stigli bez stresa.

Isplati se krenuti rano

Fiziološki gledano ima smisla započeti vožnju u jutarnjim satima. Kad je riječ o prometu, obično je bolje rano krenuti na put. Preduvjet je dovoljna količina sna protekle noći i osjećate li se odmornima. Samo ste tada u formi i dovoljno budni da sjednete za volan. Izbjegavajte noćnu vožnju, umor može biti koban i time dovodite sebe, svoje suputnike i ostale sudionike u prometu u veliku opasnost.

Čim se pojavi jedan od klasičnih simptoma umora poput učestalog zijevanja i treptanja, peckanja očiju, lošeg raspoloženja ili gubitka koncentracije, važno je odmah uzeti pauzu.

Spakirajte užinu i dovoljno tekućine za dugačke vožnje

Samo je pitanje vremena kad će se tijekom vožnje oglasiti želudac. Naravno, možete stati na jednom od mnogih odmorišta i napuniti želudac. Međutim, tamo se uglavnom nude teški obroci od kojih postajete umorni i tromi te vam stoga savjetujemo lagane namirnice za putovanje. Možete ih pripremiti dan prije, a bit će vam uvijek pri ruci i u slučaju gušćeg prometa.

Također preporučujemo:

·       punozrnati kruh ili tortilje sa sirom, puretinom, namazom, povrćem i salatom

·       lagane salate s tjesteninom, rižu ili krumpir

·       kanapee: štapiće od povrća, koktel-rajčice, kockice sira, tvrdo kuhana jaja, štapiće salame itd.

·       grickalice: miks za studente, orašaste plodove, voće, voćne prutiće, punozrnate kekse

·       pića: vodu, čaj, razblažene sokove

Savjet! Kad putujete ljeti, prijenosni hladnjak za auto vrijedi zlata. Neki hladnjaci posjeduju i odgovarajuće priključke te se mogu priključiti u vozilu.

Osobito je u dugim vožnjama s djecom svih dobi uvijek dobro pri ruci imati dovoljno grickalica i napitaka. Osim dosade, glad i žeđ najučestaliji su simptomi koji mogu izmoriti roditelje za volanom. Zdrava, kreativna užina s povrćem i voćem, koju možete brzo pojesti samo prstima, vrlo će brzo svima popraviti raspoloženje.

Uzmite pauze za razgibavanje

Svaku pauzu koju uzmete zato što ste gladni, žedni, umorni ili iz bilo kojeg drugog razloga obavezno iskoristite za razgibavanje. I to za cijelu obitelj. Dugim sjedenjem tijelo postaje napeto, tromo i dolazi do pada koncentracije. I kratke pauze za razgibavanje mogu biti učinkovite, osobito ako putujete u posebnim uvjetima jer ste, primjerice, trudni ili imate malu bebu.

Male vježbe opuštanja i istezanja na odmorištu potiču tijelo na istezanje i oslobađanje od napetosti. U vožnji automobilom često se javljaju bolovi u leđima, koji se mogu ublažiti ciljanim rastezanjem. Možete se malo rastegnuti te napinjati i opuštati mišiće, koji se sjedenjem ne koriste, i u automobilu tijekom zastoja ili u sličnim situacijama.

Savjeti za vožnju automobilom pri visokim temperaturama

Tijekom dugih ljetnih vožnji automobilom vrućina je otežavajući čimbenik. Uz naše preporuke lakše ćete preživjeti i najtopliji dan putovanja:

·       Prije početka vožnje dobro prozračite vozilo

·       Kad radite pauzu, napustite automobil, i to svi putnici i ljubimci

·       Pobrinite se za ugodne temperature u automobilu (između 21 i 23 stupnja)

·       Zaštita od sunca: sjenila za sunce i sl. znatno smanjuju toplinu u parkiranom automobilu

·       Izbjegavajte vrućine oko podneva

·       Pijte dovoljno tekućine

·       Dječje sjedalice prekrijte krpom i provjerite prije stavljanja djece u njih – navlake se mogu jako zagrijati

·       Provjerite akumulator – visoke temperature mogu oslabiti akumulator

Ispravno ponašanje u slučaju zastoja

Ako ste se dobro pripremili, dobro poznajete put te ste dovoljno rano krenuli, velika je vjerojatnost da ćete izbjeći zastoj. Na nekim mjestima poput graničnih prijelaza na jugu, osobito subotama, nažalost najčešće nije moguće izbjeći zastoj. Nesreće također uzroku nepredvidljiv kaos u prometu i čekanje.

Naši savjeti za pravilno ponašanje tijekom zastoja:

·       Slušajte prometne obavijesti, odnosno provjeravajte aplikacije kako biste mogli pravovremeno reagirati

·       Kad uočite zastoj, odmah uključite sva četiri pokazivača smjera i prikočite

·       Formirajte prolaz kroz koji mogu proći vozila hitnih službi i držite sigurnu udaljenost

·       Izbjegavajte često mijenjanje prometnih traka

·       Kad stojite u tunelu, isključite motor

·       Ostanite smireni i iskoristite ovu prisilnu pauzu za vježbe razgibavanja i jelo

Sastavite popis pjesama za putovanje

I na kraju krajeva, duga vožnja automobilom je uspješna ako imate dobru glazbenu podlogu. Na radiju ne svira uvijek ono što želimo slušati te je stoga pomno pripremljen popis pjesama savršen za duge vožnje automobilom.

Ovisno o tome s kim putujete, popis pjesama može biti šarena kombinacija omiljenih pjesama i klasika uz koje svi mogu pjevušiti. Tako će svatko doći na svoje, a vožnja će se činiti kraćom. 

Nagradni natječaj „Važno je putovanje, ne destinacija“

Podijeli s nama anegdotu s jednog od svojih putovanja i osvoji INA poklon karticu u iznosu od 25 EUR. Saznaj više i prijavi se na natječaj ovdje.