Nezgode na skijanju: Pružanje prve pomoći

Čak i skijaši amateri mogu postići brzine više od 80 km/h. Ako nakratko izgubite pozornost, previdite snježni brežuljak ili izgubite kontrolu, past ćete. U najgorem slučaju, drugi ljubitelji zimskih sportova bit će pometeni na padinama.

Ako svjedočite nezgodi na skijanju ili vidite skijaša kako leži na stazi ili izvan nje, oprezno mu priđite i pitajte je li sve u redu. Budući da osoba može biti ozbiljno ozlijeđena, trebate djelovati što je prije moguće.

01 

Skijaša koji leži u snijegu lako je previdjeti. Kako bi se izbjegle naknadne nesreće, osigurajte mjesto nesreće što je prije moguće. Prekrižene skijaške štapove ili skije zabodite u snijeg uz padinu. Tako su ostali skijaši upozoreni na vrijeme i mogu polako i oprezno zaobići mjesto nesreće.
1.	Osigurajte mjesto nesreće

02

2.	Pozovite gorsku službu spašavanja

Koliko je teško ozlijeđen skijaš? U slučaju jakih bolova, dezorijentacije ili gubitka svijesti odmah nazovite gorsku službu spašavanja nadležnu za skijalište. Brojevi hitnih službi razlikuju se ovisno o zemlji: 

  • Njemačka: 112
  • Austrija: 140
  • Švicarska: 144
  • Francuska: 15
  • Italija i Južni Tirol: 118

Alternativno, obratite se policiji ili nazovite europski broj za hitne slučajeve na 112. Brojevi su dostupni 24 sata dnevno.

03

Što preciznije svoju lokaciju opišite gorskoj službi spašavanja. Tako gorska služba spašavanja brže pronalazi unesrećenoga i štedi dragocjeno vrijeme tijekom spašavanja.
3.	Opišite svoju lokaciju

04

4.	Pružanje prve pomoći
Ako se s unesrećenim ne može razgovarati ili je ozbiljno ozlijeđen, mjere prve pomoći mogu mu spasiti život. Ako unesrećeni ne diše, započnite s mjerama oživljavanja: masažom srca i umjetnim disanjem.  

05

Je li unesrećeni pri svijesti i sposoban samostalno se kretati? U tom slučaju pokušajte zajedno doći na sigurno uz rub staze. Zagrijte unesrećenoga dodatnim jaknama ili dekama.
5.	Unesrećenog držite na toplome i sigurnome

06

6.	Potražite liječnika
Jeste li sami imali nezgodu na skijanju? Čak i ako je bila riječ samo o manjem padu, sljedećih nekoliko dana trebali biste pažljivo pratiti svoje tijelo. Simptomi poput vrtoglavice ili bolova u leđima mogu biti znakovi ozbiljnije ozljede. Obavite liječnički pregled kako biste izbjegli posljedične štete.

07

Ako ste sudjelovali u nesreći i ozlijedili se, obratite se osiguravajućem društvu i prijavite štetu u nesreći ili neka to učini neko od vaše rodbine. Savjet: ako imate putno zdravstveno osiguranje i nalazite se u inozemstvu za 24-satni SOS pozivni centar nazovite 00431 525 03 6240.
7.	Obratite se osiguranju