Savjeti za sigurno putovanje

Stiglo je sunčano vrijeme i ljetni su praznici pred vratima! S duljim danima i toplijim temperaturama, sada je savršeno vrijeme da počnete planirati godišnji odmor. Jeste li za putovanje automobilom? 

Kako bismo vam pomogli da vaše putovanje prođe što je moguće lakše, donosimo nekoliko savjeta za sigurno putovanje cestom ovog ljeta.

Uzmite sunčane naočale, namjestite navigaciju i krenite na avanturističko putovanje.
 

Prije nego što krenete:

Ne sumnjamo da ste neke od važnijih stvari za put već pripremili – popis za slušanje glazbe i plan puta s rasporedom zaustavljanja. No, jeste li pripremili svoj automobil?

Povisite tlak

Planirate li do vrha natovariti svoj automobil putnicima, prtljagom i kuhinjskim sudoperom, važno je prilagoditi tlak u gumama prema uputama proizvođača. Pravilno napunjene gume najvažnije su za sigurnost na cesti, a pomažu i u smanjenju potrošnje goriva. 

Provjerite razine tekućina

Automobili su žedniji na višim temperaturama jer na vrućini tekućine brže isparavaju. Provjerite razinu ulja i napunite spremnik tekućinom za pranje stakla. Upotrebljavajte kvalitetno sredstvo za pranje stakla jer ćete lakše odmastiti površinu vjetrobranskog stakla i ukloniti bube.

Obrišite vjetrobran

Masnoća i mrlje s unutarnje strane vjetrobranskog stakla raspršuju svjetlost i otežavaju vidljivost na cesti kad sunce udari u staklo. Upotrijebite jednostavnu otopinu octa i vode ili sredstvo za čišćenje stakla kako bi vaše vjetrobransko staklo zasjalo.

Promijenite filtar zraka

Iako to nije nužno, promjena filtra zraka dobra je ideja ako netko od vaših putnika pati od alergije na pelud. Zatvaranje ventilacijskih otvora, naime, smanjit će količinu peludi koja ulazi u kabinu.

Provjerite svoje diskove

Provjerite jesu li porez na automobil, NCT disk i osiguranje vozila plaćeni. Ne želite da vam odmor uništi velika novčana kazna i kazneni bodovi jer ste ih zaboravili platiti.

Povremeno zamijenite vozača

Zamjena vozača na dugom putovanju sjajan je način za smanjenje umora vozača i poboljšanje sigurnosti na cesti. Također, na odredište ćete stići svježi i spremni za ono što ste planirali. Na svoje Allianz osiguranje automobila možete dodati dodatnog vozača za vrijeme vašeg odmora.

Odredite rutu vožnje

Prije nego što krenete, provjerite jeste li postavili odredište u satelitskoj navigaciji automobila ili u aplikaciji za karte na telefonu. Provjerite rutu kako biste vidjeli ima li skretanja, gušćeg prometa od uobičajenoga ili radova na cesti. Postoji mnogo mrežnih stranica na kojima to možete učiniti ako nemate satelitsku navigaciju. Putujete na staromodan način? Praktična autokarta pomoći će vam da isplanirate najbolju rutu vožnje do odredišta. 
 

Na cesti:

Nosite sunčane naočale

Ljeti je jarko sunce velika opasnost u vožnji. Najbrži način da ublažite odsjaj jest upotreba štitnika za sunce. No trebali biste nositi i dobre sunčane naočale dok vozite. One ne samo da smanjuju jačinu sunca nego i štite vaše oči od štetnih UV zraka.

Ublažite mučninu u vožnji

Ako vi ili vaši putnici osjećate mučninu, imate glavobolju ili vrtoglavicu ili povraćate, možda patite od mučnine od vožnje. Brz i jednostavan način za ublažavanje tih simptoma jest zamjena sjedala. Tko sjedi na vozačkome mjestu, obično je manje osjetljiv na mučninu od ostalih putnika. Suvozačevo sjedalo drugo je najbolje sjedalo. 

Pijte vodu

Važno je održavati hidrataciju u tijeku vožnje jer vam to pomaže da ostanete budni i regulira tjelesnu temperaturu za toplijeg vremena. Nabavite metalnu bocu za vodu i rashladnu torbu ili kutiju za led kako bi voda dulje bila hladna. Toplo preporučujemo i česta zaustavljanja radi osvježenja.

Redovito uzimajte stanke

Umor vozača je smrtonosan! Važno je stati i redovito se odmarati od vožnje. Ako putujete sami, uzimajte stanke barem svaka dva sata te izađite iz automobila i protegnite noge ako ste se zaustavili na sigurnom mjestu. Ako putujete s još jednim vozačem, zamijenite se za volanom.

Uživajte u putovanju

Jedna od najboljih stvari kod putovanja automobilom jest fleksibilnost na putovanju. Dakle, slobodno se zaustavite u neobičnom kafiću uz cestu. Priredite improvizirani piknik uz jezero. Zaustavite se na odmorištu i divite se pogledu. Putovanja su zabavna. Stoga uživajte u beskrajnom horizontu, brdovitom krajoliku i potpunoj slobodi otvorene ceste.