Rano učenje, trajna korist: Razvijanje financijske svijesti kod djece

Većina roditelja zna koliko je važno naučiti djecu čitati u ranoj dobi. Međutim, često su opušteni kad je riječ o poučavanju o novcu.

Katkad roditelji nerado razgovaraju sa svojom djecom o „financijskim stvarima“. To je šteta. Kao prvo, ako ne govore o tome, možda se ni sami ne bave financijama.

Ali čak i djeca pametnih štediša moraju naučiti važnost odgovornog trošenja. U suprotnom će na teži način naučiti kako je sreća naklonjena rijetkima kad je riječ o bogatstvu i da treba izbjegavati oglase koji vas potiču na kupnju u kulturi koja promovira konzumerizam.

Unatoč tomu, financijska nepismenost među djecom je visoka.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta za roditelje kako svoju djecu dovesti na pravi put prema uspješnoj budućnosti.

1. DJECA OD 3 DO 5 GODINA

Jednom kad djeca napuste fazu „terrible twos“ i krenu u predškolu, oni su – nadamo se – naučili malo o odgađanju zadovoljstva. To je dobro vrijeme da ih počnete učiti o novcu. Djeca ove dobi mogu razumjeti da će možda morati štedjeti za nešto prije nego što to mogu kupiti. Lekcije poput posjedovanja dviju kasica prasica, jedne s oznakom „potrošnja“, a druge „štednja“, mogu stvoriti vizualne i fizičke granice.

2. OD 6 DO 10 GODINA

Kad krenu u školu, djeca bi trebala postati dio obiteljskog plana financijske odgovornosti. Razgovarajte s njima o kupnji. Uključite ih u donošenje odluka. Na primjer, vrijedi li za 50 centi više kupiti staklenku čokoladnog namaza poznate robne marke ili jeftiniji generički proizvod koji je jednako dobrog okusa? Važna lekcija koju moraju naučiti tijekom ovog vremena je da je novac ograničen. Kao ograničena roba, moraju odlučiti što je važno i pronaći načine da dobiju više za svoj novac. Također se preporučuje da djeci prvi džeparac date najkasnije kad krenu u osnovnu školu, odnosno oko šeste godine. Džeparac bi trebalo povećavati svake godine, a od desetog rođendana i isplaćivati mjesečno.

3. OD 11 DO 14 GODINA

Poučavanje djece bilo čemu postaje teško kad uđu u tinejdžerske godine. Odmaknite se od kasica prasica i prebacite se na digitalne aplikacije, bankovne račune za maloljetnike ili prepaid kartice. 

Osim džeparca, tzv. proračunski novac može biti još jedan način odgoja vašeg djeteta da bude financijski neovisno. Ideja je s proračunskim novcem odrediti određena životna područja (npr. odjeću, lokalni javni prijevoz, hranu, osobnu higijenu, mobitele ili internet) te svaki mjesec dati djetetu odgovarajući iznos novca za podmirenje troškova za to. Proračunski novac je nešto sasvim drugo od džeparca. Dijete bi tim novcem trebalo samo podmirivati svakodnevne troškove i tako naučiti voditi samostalan život. Preporučuje se proračunski novac uvesti od 14. godine, idealno sa zasebnim tekućim računom za dijete. Ako se proračunski novac uplaćuje na djetetov račun, a džeparac se djetetu daje u gotovini, to može pomoći da se razjasni razlika. Možda bi prvo imalo smisla dati vašem djetetu odgovornost za troškove samo jednog životnog područja, a zatim dodati druga područja s vremenom.

4. DŽEPARAC ZA DJECU

Tablica džeparca službena je preporuka o tome koliko džeparca trebaju dobiti djeca u kojoj dobi. Iznosi predloženi u tablici džeparca su smjernice i navedeni su u rasponu. Unutar tog raspona roditelji mogu sami odabrati određeni iznos koji onda najbolje odgovara veličini obitelji, životnim uvjetima, mjestu stanovanja i financijskim mogućnostima.

Kako bi djeca mogla naučiti kontrolirati svoje potrošačko ponašanje, važno je da mogu slobodno trošiti svoj džeparac za stvari koje stvarno žele. Vaše bi dijete trebalo naučiti kontrolirati i vagati svoje želje s džeparcem kako bi u konačnici razvilo zdravo i kontrolirano potrošačko ponašanje.

Redovito uplaćujte djetetov džeparac, bez obzira na djetetovo ponašanje, u dogovorenom iznosu. Djeca bi trebala naučiti kako postupati s novcem dugoročno s pomoću džeparca. Povećate li djetetov džeparac kao nagradu ili ga smanjite kao kaznu, dugoročno planiranje i vaganje djetetovih želja postaje nemoguće.

Dob djeteta

Preporuka: visina džeparca

Džeparac ispod 6 godina

0,50 – 1 EUR / tjedno

Džeparac 6 godina

1 – 1,50 EUR / tjedno

Džeparac 7 godina

1,50 – 2 EUR  / tjedno

Džeparac 8 godina

2 – 2,50 EUR / tjedno

Džeparac 9 godina

2,50 – 3 EUR / tjedno

Džeparac 10 godina

16 – 18,50 EUR / mjesečno

Džeparac 11 godina

18,50 – 21 EUR / mjesečno

Džeparac 12 godina

21 – 23,50 EUR / mjesečno

Džeparac 13 godina

23,50 – 26 EUR / mjesečno

Džeparac 14 godina

26 – 31 EUR / mjesečno

Džeparac 15 godina

31 – 39 EUR / mjesečno

Džeparac 16 godina

39 – 47 EUR / mjesečno

Džeparac 17 godina

47 – 63 EUR / mjesečno

Džeparac 18
godina i stariji

63 – 79 EUR / mjesečno


5. Posljednji savjet, ali svakako ne manje važan, budite dobar primjer. Vaša djeca prate svaki vaš pokret – i kupnju.