Komentar financijskog tržišta srpanj 2024.

Inflacija je u fazi opadanja. Gospodarski rast u eurozoni je nizak, dok SAD popravlja tu sliku. Snažna tržišta rada podržavaju ekonomiju, a za očekivati je kako će  središnje banke spustiti kamatne stope do kraja godine.

U Hrvatskoj bilježimo snažan rast BDP-a u 2023. godini i u prvom kvartalu ove godine. Inflacija lagano posustaje, relativna zaduženost države pada.

Na obvezničkim je tržištima u zadnjem tromjesečju prošle godine došlo do pada prinosa na obveznice na globalnoj razini, tržište očekuje kako će uskoro doći do spuštanja referentnih kamatnih stopa od strane centralnih banaka. Krivulje su i dalje inverzne, prinosi na obveznice kraćih dospijeća u pravilu viši nego prinosi na obveznice dužih dospijeća.

Na obvezničkim tržištima došlo je do umjerenog rasta prinosa u dosadašnjem dijelu godine koji je odgovor na ipak pretjerana očekivanja tržišta na kraju 2023. godine glede spuštanja kamatnih stopa. Krivulje prinosa i dalje su inverzne (viši prinosi na kraćim dospijećima). Premija rizičnosti (spreada) Hrvatske smanjena je.

Dionička tržišta nastavljaju sjajan performans iz 2023. godine. U prvom dijelu godine vodeći svjetski dionički indeksi izraženo su pozitivni. Bilježimo sjajan performans hrvatskog i slovenskog dioničkog tržišta u 2023. godini i u dosadašnjem dijelu godine.

Veoma su jaka makroekonomska očekivanja za Hrvatsku. Rast BDP-a trebao bi biti znatno iznad prosjeka eurozone. Nastavlja se konvergencija k standardu prosjeka eurozone. Pozitivna turistička očekivanja, snažna domaća potražnja, rast investicija i dostupnost EU sredstava zamašnjaci su rasta.

Viši prinosi te mogućnost pada referentnih kamatnih stopa i cjenovne aprecijacije čine obveznice i dalje atraktivnom klasom imovine. Atraktivnost hrvatskih državnih obveznica dodatno proizlazi iz veće fundamentalne i kreditne kvalitete RH što bi moglo utjecati na dodatno sužavanje premija rizika (spreada). Hrvatska bi uskoro mogla ući u kategoriju zemalja s A kreditnim rejtingom (trenutačno BBB+ uz pozitivne izglede).

Dugoročni investicijski horizont: prednosti koje nudi tržište kapitala u dugom roku nadilaze razdoblja pojačane tržišne volatilnosti te se dugoročnijom investicijskom orijentacijom negativna razdoblja mogu uspješno neutralizirati.

Upravljanje imovinom osiguranja: konzervativniji pristup uz fokus na instrumente fiksnog prinosa, usklađivanje karakteristika investicijskog portfelja s profilom obveza, osiguravanje stabilnog prinosa tijekom dužeg vremenskog razdoblja i održavanje uvijek dostatne razine likvidnosti.