Kako uštedjeti novac pri vožnji?

Ovih dana kako rastu troškovi života, vozači sve više obraćaju pozornost na cijene benzina i dizela. Iako ne možemo kontrolirati cijene goriva, možemo učiniti nekoliko stvari kako bi gorivo dulje trajalo i produljiti vrijeme odlaska do benzinske crpke. Pogledajte naše savjete u nastavku:

1. Idite na servis

Redovito servisiranje automobila — izmjena zračnog filtra i ulja te balansiranje guma — uvelike poboljšava performanse vozila, što dovodi do učinkovitije upotrebe goriva.

2. Primijenite odgovarajuće ulje

Primjenjujući odgovarajuće ulje, možete poboljšati potrošnju goriva svojeg automobila za 1 – 2 posto. Provjerite priručnik za automobil za preporučeno ulje i rabite ga.

3. Provjerite tlak u gumama

Ako su gume odgovarajuće napuhane, možete poboljšati MPG (milju po galonu) do 3,3 posto. Premalo napuhane gume mogu povećati potrošnju goriva za 0,3 posto za svaki pad tlaka od 1 psi.

4. Vozite mirno

Pokušajte ubrzavati i kočiti što je moguće mirnije tijekom vožnje. Ako ste laki na gasu ili neprestano kočite, trošite više goriva.

5. Smanjite težinu

Uklonite sve nepotrebne predmete iz automobila. Što je vozilo lakše, to je manje energije i goriva potrebno za njegovo pokretanje i zaustavljanje.

6. Mudro se koristite klima-uređajem

Upotreba klimatizacijskog sustava povećava rad motora i količinu goriva koja mu je potrebna za rad. Stoga kako biste uštedjeli energiju, isključite klimu i otvorite prozore i krovni otvor ako ga automobil ima.

Međutim, postoji iznimka od tog pravila.

Pri brzinama od 80 km/h i bržim upotreba klima-uređaja je bolja za potrošnju goriva nego otvaranje prozora. Otvoreni prozori povećavaju otpor automobila.

Kad smo kod toga…

7. Smanjite otpor

Smanjenje otpora poboljšava aerodinamičke performanse i učinkovitost goriva vozila. Dakle, ako imate krovni nosač ili nosač za bicikl, uklonite ga kad vam više ne treba.

8. Provjerite cijene prije nego što natočite gorivo

Ako niste zapamtili sve cijene goriva na vašem području, možete uživo pregledavati online popis najjeftinijih mjesta za nabavu goriva u Hrvatskoj. To vam omogućuje planiranje gdje i kad napuniti gorivo i može vam uštedjeti novac na crpkama.

Isplati se kupovati, pogotovo ako vozite vozilo koje troši gorivo jer cijene mogu jako varirati.

Slijedeći ove savjete, možete smanjiti učestalost zaustavljanja na benzinskim postajama i pomoći u ravnoteži svojeg proračuna i zaštiti okoliša.