Benefiti trčanja maratona

Trening za trčanje maratona može ponuditi niz zdravstvenih dobrobiti za vaše tijelo i um.

Trčati maraton nije mali pothvat. Zato je mnogima to na popisu stvari koje jedanput u životu žele napraviti. Treniranje trčanja maratona može biti najteži fizički izazov s kojim ćete se uhvatiti ukoštac u životu – ali uz dovoljno vremena za pripremu, gotovo svatko to može.

Ljudi trče maratone iz više različitih razloga – osobni cilj, prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe, mršavljenje ili postizanje forme. Ako razmišljate o trčanju maratona, evo deset sjajnih razloga da se odvažite.

1.       Jača vaše srce

Trčanje je izvrsna aerobna tjelovježba jer je to aktivnost koja nosi težinu za cijelo tijelo. Studije pokazuju da je trčanje od samo 5 do 10 minuta dnevno povezano sa značajnim smanjenjem rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti. S vremenom trčanje pomaže vašem srcu učinkovitije pumpati jer održava arterije elastičnima. Kardiovaskularne vježbe također snižavaju krvni tlak i loš kolesterol, ali povećavaju dobar kolesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

2.       Poboljšava zdravlje vaših kostiju i zglobova

Trčanje je aktivnost s velikim učinkom. Redovito trčanje, uključujući trening maratona, jedan je od najučinkovitijih oblika vježbanja za poboljšanje gustoće kostiju, čineći vaše kosti jačima i manje sklonima osteoporozi i prijelomima, osobito kasnije u životu. Osim poboljšanja zdravlja kostiju, trčanje također može poboljšati zdravlje vaših zglobova i smanjiti rizik od artritisa.

3.       Uči vas postavljati ciljeve

Postavljanje ciljeva izvrstan je način za poboljšanje produktivnosti u bilo kojem aspektu vašeg života. Treniranje za maraton znači postavljanje ciljeva i njihovo pridržavanje. Istraživanja su pokazala da je postavljanje ciljeva jedan od najlakših načina za povećanje motivacije i produktivnosti. Uz postavljene ciljeve možete planirati i pripremiti se za to kako ćete ih postići.

4.       Podiže vaše raspoloženje

Redovito vježbanje, poput treninga maratona, oslobađa endorfine i podiže razinu serotonina, što dovodi do poboljšanja raspoloženja, smanjenja stresa i poboljšanog mentalnog blagostanja. Jedna od glavnih dobrobiti trčanja je osjećaj poznat kao „runner's high“. Ovaj osjećaj sreće rezultat je endorfina, prirodnih hormona za dobro raspoloženje koje proizvodi tijelo. Čak i 30-minutno trčanje može ublažiti simptome depresije i poboljšati raspoloženje, tvrde znanstvenici.

5.       Dobro je za vaš mozak

Trčanje može poboljšati vaš um u bilo kojoj dobi i boriti se protiv kognitivnog pada povezanog s godinama. Maratonci imaju tendenciju postizati bolje rezultate na kognitivnim testovima i općenito imaju bolju funkciju mozga. Fiziološki učinci koje trčanje ima na vaš mozak mogu vam pomoći da budete kreativniji, otporniji i poboljšati izvršavanje zadataka.

6.       Smanjuje stres

Trčanje je jedan od najučinkovitijih načina da razbistrite um. Studije su otkrile da maratonski trening povećava samopoštovanje i psihološke mehanizme suočavanja sa stresom, anksioznošću i depresijom.

7.       Sagorijeva kalorije

Trčanje sagorijeva više kalorija nego većina drugih aktivnosti. Trčanje maratona trening je visokog intenziteta za cijelo tijelo, pa je to jedan od najboljih načina za sagorijevanje kalorija i održavanje zdrave težine.

8.       Poboljšava kvalitetu sna

Istraživanje je pokazalo da trčanje od 30 minuta ujutro može poboljšati kvalitetu noćnog sna. A što više trčite, to je veća mogućnost uživanja u dubljem i mirnijem snu.

9.       Dodaje godine vašem životu

Brojne studije pokazale su da trčanje produljuje životni vijek zahvaljujući boljoj kardiovaskularnoj kondiciji, boljem sastavu tijela, nižem kolesterolu, jačim kostima i pozitivnom neurološkom funkcioniranju.

10.   Osjećaj postignuća

Trčanje maratona jedan je od fizički najzahvalnijih izazova koje si možete postaviti. Nakon što prijeđete ciljnu crtu, osjećat ćete se kao da možete sve ako se potrudite.

Iako trening za maraton može ponuditi mnoge zdravstvene prednosti, važno je pravilno se pripremiti, slušati svoje tijelo i posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom ili trenerom kako biste bili sigurni da sudjelujete u treningu koji odgovara vašoj razini kondicije i zdravlju. Preporučuje se da prije nego što bilo tko započne s vježbanjem za intenzivnu tjelesnu aktivnost, razgovara sa svojim liječnikom opće prakse i dobije odobrenje.

Stručnjaci preporučuju da počnete s treninzima maratona 12 mjeseci prije velikog dana i da odvojite vrijeme za povećanje trčanja, smanjujući rizik od ozljeda – počevši s trčanjem na 5 km i 10 km, zatim polumaratonom i na kraju prijeđite na trčanje punog maratona.